137220
Książka
W koszyku
Ślepa kuchnia : jedzenie i ideologia w PRL / Monika Milewska. - Wydanie pierwsze. - Warszawa : Państwowy Instytut Wydawniczy, 2021. - 647, [1] strona, [40] stron tablic : fotografie ; 24 cm.
Milewska jest eseistką, dramatopisarką, historykiem i antropologiem kultury. Jej książka "Ślepa kuchnia. Jedzenie i ideologia w PRL" wpisuje się w rozpowszechniony i modny ostatnio nurt literatury popularnonaukowej na temat pozapolitycznej historii Polski Ludowej. Każdy rozdział dotyczy osobnego problemu, jest pewnym „leksykonem” dla osób zainteresowanych popularną wiedzą na temat żywności, jedzenia, kuchni i kwestii z nimi związanych w Polsce lat 1945-1989. Monografia Moniki Milewskiej będzie jedną z najlepszych w ogóle o historii PRL - to fascynująca, wciągająca, erudycyjna, roztropna historycznie, kunsztowna językowo, oddająca naturę całej epoki, całego systemu, zdecydowanie wychodząca poza tytułową problematykę. Czytelnik dostrzeże dychotomię państwa i społeczeństwa w historii codzienności; co innego komuniści mówią, co innego myślą, co innego robią (sprawa chociażby specjalnych sklepów przeznaczonych dla elit rządzących) – podobnie jak obywatele. Dzięki pracy Milewskiej, dużo lepiej rozumiemy ramy, sytuacje społeczne, okazje społeczne czy konteksty interakcji PRL.
Status dostępności:
Filia nr 7
O dostępność zapytaj w bibliotece: sygn. 94(438).083 (1 egz.)
Czytelnia BG
O dostępność zapytaj w bibliotece: sygn. 94(438).083 (1 egz.)
Strefa uwag:
Uwaga dotycząca bibliografii
Bibliografia na stronach 584-611. Indeks.
Uwaga dotycząca innej dostępnej postaci fizycznej
Książka dostępna także jako e-book.
Uwaga dotycząca finansowania
Współfinansowanie: Wydział Historyczny (Uniwersytet Gdański)
Recenzje:
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej